Kartoffelkugler

Kartoffelkugler

I dette forsøg laves der en væske, som ikke er helt normal. Den vil blive hård, når man trykker på den, så man kan lave kugler af den og smelte igen, når man lader den være.Kemishow har før lavet dette forsøg i stor skala, i forbindelse med Dansk Naturvidenskabs Festival, hvor vi demonstrerede, hvordan man, ved at blande rigtig mange kg kartoffelmel og vand i en badebassin, kan gå på vandet.

Ingredienser:

  • Kartoffelmel
  • Vand
  • Evt. frugtfarve efter eget valg

Sikkerhed:

Der er ingen sundhedsrisiko ved dette forsøg, hvilket gør det godt selv til de mindre børn, husk dog at noget farve farver meget kraftigt og kan smitte af på hænder og tøj.

Fremgangsmåde:

Hæld kartoffelmelet i en skål der passer til den mængde der ønskes. Forholdet mellem kartoffelmel og vand er ca 0,5kg kartoffelmel til 4 dl vand.

Rør vand plus evt. frugtfarve sammen med kartoffelmelet lidt ad gangen indtil blandingen er tyk og flydende.

Prøv at stikke fingeren ned i blandingen. Hvis du ikke trykker hårdt skal fingeren kunne gilde ned. Kan den ikke det skal der mere vand i. Prøv at trække fingeren hurtigt op og hvis væsken nu bliver hård og holder fast i fingeren er den perfekt. Gør den ikke det, skal der mere kartoffel mel i.

Så er det bare at finde en voksdug eller anden plast afdækning og lege løs.

Hvad sker der??

Kartoffelmelet og vandet opfører sig som en ikke newtonisk væske. Når væsken påvirkes af en kraft bliver den hård og gør modstand mens at den, så snart man holder på med at påvirke den, bliver tyndtflydende igen.

Klik for mere information.

Kontakt Kemishow

Koordinator: Aia Ibsen
E-mail: aibsen15@student.aau.dk
Tlf.: ( 45) 2899 4028